We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Altı üstü bir altyapı meselesi

Altyapı duayenimiz white_beards ile keyifli, keyifli olduğu kadar da kritik bir söyleşi sizlerle.

Altyapı konusunda, camiamızı çekip çeviren white_beards hoca ile bir durum değerlendirmesi yapalım dedik. Altyapı hususunda doğrular, yanlışlar, göz ardı edilenler derken olayı bir de kendisinin gözünden görelim.

white_beards (13745337) hoca kimdir? Camiamızda, sizi tanımayanlara kendinizi biraz tanıtabilir misiniz?



Adım Ramazan. 1961 İstanbul doğumluyum, 1982’de Ticari Bilimler Fakültesini bitirdim. 1983’de evlendim, 3 çocuğum ve 3 torunum var. Emekliyim. Hattrick hobim. :))

Camiamızın fahri altyapı koçu sayılırsınız. Bu misyon nereden çıktı, nasıl yapıştı üzerinize?



2012 yılında Şinasi Kutal(381205402) o zamanki takımımın altyapısına kabul edince, “Onu nasıl yetiştiririm, potansiyellerine nasıl ulaştırırım” diye kendi kendime sordum. Nasıl yetiştireceğimi bilmiyordum. Forumda paylaşınca düzgün yetiştirilmesi halinde U20 şansının olacağını söylediler. Nasıl düzgün yetiştirebileceğimi öğrenmem gerekiyordu ve en iyi öğrenme yolu okumak ve sorular sormaktı. Bende öyle yaptım. Yabancı forumlarda bir çok yazı okudum, aradım, taradım. Bir çok kişiye sorular sordum. Sonuçta öğrendiklerimle oyuncuyu yetiştirdim. İşte o zaman benim yaşadıklarımı başkaları da yaşamasın diye bu öğrendiklerimi başkaları ile paylaşma hissi oluştu, bu misyonda böyle başlamış oldu.

Her hafta, onlarca kullanıcının altyapı oyuncuları ile ilgilenme şevkini nasıl sürdürebiliyorsunuz? Yorulduğunuz anlar hiç olmuyor mu?



Emekli olduğumdan yeterli zamanım var, günlük yaşantımdan arta kalan sürede oyuna vakit ayırabiliyorum. Başkalarına yardımcı olmak inancım gereği beni motive ediyor. “Benden bu kadar” dediğim anlar da kadromda mili takım ayarında oyuncu varsa sıfırdan satışa çıkararak hesap sil yapıp, biraz ara verdikten sonra yeniden başlıyorum. :))

İlgilendiğiniz altyapı oyuncuları ile ilgili olarak sizi en çok zorlayan vakalar nelerdir?



İlgilendiğim oyuncularla ilgili beni olumsuz etkileyen birşey yok, sorulan sorulardan da sıkılmıyorum çünkü bu işi kimseye bağlı olmadan gönüllü olarak hobi maksatlı yapıyorum.
Tek üzüntüm, (https://www.hattrick-youthclub.org) sitesine kayıt olmayan, oyuncularıyla ilgilendiğim altyapı okulu sahipleri. Çünkü onların oyuncularına antrenman tavsiye ederken biliyorum ki altyapılarında kendilerinin de göremediği ama ilgilenilmesi gereken cevherler olduğu.
İlerleyen zamanlarda siteye kayıt olduklarında, bahsettiğim o gizli cevherleri ancak o zaman görebiliyorum ama iş işten geçmiş oluyor. İşte o zaman üzülüyorum..

Aslında bu soruyu size sormak biraz abes ama, altyapı okulu gerçekten de gerekli mi? Altyapı olayına, ne zaman hangi koşullarda girişilmeli?



Bence gerekli bir yatırım ve takımı aldığınız anda şayet birazda vakit ayırabilecekseniz hemen altyapı okulu kurmalı ve gözcünüzün ilk önerdiği oyuncuyu kabul etmelisiniz.
Havuz sisteminde ilk bir iki sezon işe yarayacak oyuncu gelme olasılığı çok düşüktür, sezon boyunca her hafta 20K yatırım yaparsanız işte o zaman iyi oyuncu gelme şansınız artar.
Bu sebeple Havuz sistemine kıyasla her zaman Altyapı okulunu tercih ederim.

Gördüklerinizden de yola çıkarak altyapı takımlarında yapılan en büyük hatalar nelerdir?



Bana göre en büyük iki hata;
Birincisi "gözcüden önerilen oyuncuların kabulünde” yaşanıyor.
İkincisi ise "doğru antrenman kombinasyonu verilerek yetiştirilmemesi" ile devam ediyor.

Şunları da çokça görüyorum;
Misal üç gözcünüz var.
İlk iki gözcü 15 yaşında bir oyuncu adayı önerdi diye o oyuncuyu hemen kabul edenler (yetenek ve potansiyele bakmadan)
İlk iki gözcüye bakıp 16 yaşında vasat ortalamalı önerdi diye oyuncu kabul edenler (yetenek ve potansiyele bakmadan)

Şahsen ilk iki gözcüm bana 16 yaşında oyuncu önerdiğinde onları kabul etmeyip, son gözcü ne önerirse onu kabul ederim.
İlk iki gözcüm 15 yaşında oyuncu önerirse açıklanan yetenek ve potansiyellere muhakkak bakarım ve toplamları 11 değilse sonraki gözcüye geçerim (17348121.26). Burada yazılanlara dikkat ederim.

Bir diğer büyük hata ise hangi antrenmanların birbirine uyumlu olduğunu bilmemek. Dolayısıyla oyuncuya antrenman verirken azami fayda sağlayacak antrenman kombinasyonunu yapamamak.

89. dakikalarda pozisyon değişimleri yapmamak (bu durum oyuncuyu daha geç tanımaya ve hafta kaybı yaşamasına yol açabiliyor).

Gençlerimizin eğitiminde dikkate alınmayan noktalar nedir? Göz ardı ettiğimiz bu detaylar ne tür sonuçlar doğuruyor?



Sadece tecrübesiz değil tecrübeli kullanıcılarda da rastladığım ve kötü sonuçlarına şahit olduğum olay;
Oyuncularını %100 randımanla yarayacak antrenman eşleştirmesi ile yetiştirmemeleri.

Bu konuyu şöyle bir örnek ile açayım;
Tek bir oyuncuya odaklanıp onu yetiştirdiğinizi varsayarak yazacağım.

Dün gece şahit olduğum bir olay, HTYC’de iyi bir kaleci gördüm. Sahibine mesaj atıp verdiği antrenmanları ve antrenman tavsiyesine ihtiyacı olup olmadığını sordum.
Gelen cevapta kaleciliğinin hızlı bir şekilde potansiyeline ulaşması için (kalecilik + kalecilik) şeklinde antrenman verdiğini yazdı. Bu bir kalecinin yetişmesine en az katkı sağlayacak antrenman çiftidir. Antrenmanı (kalecilik + duran top) olarak değiştirmesinin en fazla katkı sağlayacak kombinasyon olduğunu yazdım. Sağ olsun hemen değiştirip uygulamaya başladı.
Bu tip hataları herkes yapabiliyor. Oyuncunun sadece bir mevkisini hızla geliştirmek için aynı antrenmanı hem ana hem yan antrenman olarak belirliyorlar. Doğrusu ise oyuncunun gelişimine en fazla katkı sağlayacak antrenman kombinasyonu ile oyuncuyu antre etmek gerekir.

Oyuncunun belli olan mevcut yeteneği ya da potansiyelinden hangisi yüksek ise ona uygun antrenmanı verirken oyuncunun profilini netleştirme evresinde pas yeteneğini beslemek faydalıdır. Takıma katıldıktan sonra oynadığı ilk 3-4 maç sonunda oyuncunun meziyetleri ortaya çıkınca ona uygun asli antrenman eşleşmelerine geçilir. Ayrıca oyuncunun kabulünden sonra hızlı bir eğitim başlangıcı için farklı metodlar ve felsefeler bulunduğu için forum aracılığı ile ya da HTYC'de oyuncuyu derinlemesine analiz edip, ona göre bir yol çizmek en sağlıklısı olur.

Diyelim ki takıma aldığımız oyuncunun yetenekleri şu şekilde; (Defans: vasat / ??? ve Golcülük: ??? / vasat) ve özel yeteneksiz. Böylesi uç senaryolarda, aykırı yeteneklere/potansiyellere sahip oyuncuyu ne şekilde geliştireceğimizi belirleyen kıstasları nasıl tespit edebiliriz?



Hangi tip oyuncuyu kabul ederseniz edin, antrenman vermeye başlarken aksi bir sebebiniz yok ise açıklanan mevkilerden hangisinin potansiyeli yüksek ise ana antrenman o mevkiye ait olmalı ve yan antrenman muhakkak "pas" ve çeşidi olmalı.
Örnekteki oyuncu “defans + uzatılmış yetenek pas” antrenmanı ile başlar.
Çünkü yetenekleri;
golcülük : ??? / vasat
defans : vasat / ????

olduğundan ana mevki defans kabul edilir.
Maçların 89. dakikalarında sırasıyla orta sahadan bir oyuncu ile ve bir sonraki maçta da kanattan bir oyuncu ile pozisyon değişimi ile yan yetenekleri tespit edilerek röntgeni çekilmiş olur.

Altyapıya kattıkları gençleri milli forma ile görmek isteyen kullanıcılar, nelere dikkat etmeli ki özen gösterdikleri o oyuncu(lar) diğerlerinden bir adım öne çıkabilsin?



Bu soruya şöyle cevap vereyim;
17 yaş 0 günde A takıma çıkabilecek, birbiriyle uyumlu üç ana mevkideki potansiyelleri toplamı 18 (ve üzeri) olan, özel yetenekli oyunculara odaklanmak öncelikli olmalı.
Tek istisnası en yüksek potansiyelli ana yeteneği defans olan ve oyunun kendisi tarafından maçta duran topçu olarak seçilen oyuncunuz var ise birbiriyle uyumlu üç ana mevkinin potansiyel toplamı 16-17 olanlara da öncelik verilebilir.

Her zaman her konuda bir takım şehir efsaneleri vardır. Altyapıyla alakalı doğru bilinen yanlışlar, hurafeler var mı?



Var tabi, olmaz olur mu? İlk başlarda işin aslını bilmediğimiz zaman ben bile o şehir efsanelerine inanıyordum. Bir ara iyi oyuncuların havuzu büyük olan şehirlerde kullanıcılara sunulduğu yayılmıştı. Sonraki bir dönem de iyi oyuncuların kayıtlı kullanıcı sayısı az olan bölgelerde olduğu rivayet edildi. Bazen de erken saatlerde havuzdan iyi oyuncuların kabul edildiği… Saatlerin cumartesi sabahı 06:30’a kurulup oyuncuların çekildiğine çokça şahit oldum. :))
Sonuçta havuzdan iyi oyuncu çekmek her ne kadar şans işi olsa da önemli olan gözcünün size önerdiği oyuncunun raporunu doğru yorumlamak.

Altyapı oyuncularımızın özel yeteneklerinin gizliliği en büyük heyecan kaynağı sayılır. Özel yetenekleri tetikleyecek eylemler var mı? Bunları nasıl değerlendirebiliriz?



Buradaki ana faktör, her maça "yaratıcı oyna" taktiği ile çıkmaktan geçiyor. Bunun haricinde "Şunu böyle yaparsak falanca özel yetenek ortaya çıkar" demek zor. Bu tamamen şans işi. Ancak bunun bir istisnası mevcut; güçlü özel yeteneği.

Eğer henüz hiçbir özel yeteneği belirmemiş iç orta saha oyuncularını "defansif" olarak, forvet oyuncularını da "normal" olarak oynatırsanız ve onlarda da gizli haldeki güçlü yeteneği varsa bunu ortaya çıkartmak kolaylaşmış olur.

Bunun haricinde; kabul ettiğiniz yeni oyuncuların duran top yeteneğinin ve liderlik vasfının olup olmadığını anlayabilecek bir davranış var.
Oyun, duran top yeteneği en yüksek oyuncunuzu duran topçu olarak ve liderlik vasfı en yüksek oyuncunuzu da kaptan olarak seçip görev verir.
Bir evvelki maçta seçilen bu oyuncular ile yeni oyuncunuzu aynı maçta sahaya çıkarıp dt ve kaptan seçilen bu iki oyuncuyu 89.dakikada yedek iki oyuncu ile değiştirirseniz, oyun sahadaki 11 oyuncudan hangisinin duran top yeteneği yüksek ise onu duran topçu, liderlik vasfı hangisinin yüksekse onu da kaptan olarak seçer.
Şayet maç başında yeni oyuncunuz direkt dt veya kaptan seçildiyse bilin ki sahadaki 11’in içinde o vasfın en iyisi odur. Ancak değişiklikten sonra, oyuna giren yeni oyuncu seçildiyse en iyi ikinci oyuncu o yeni oyuncudur.

Lafı daha fazla uzatmadan, konuyu toparlayıp sonlandırmadan önce eklemek istedikleriniz var mı?


Altyapı okulunuz varsa (https://www.hattrick-youthclub.org) sitesine kayıt olun ve her maç sonrası giriş yapıp bilgilerinizi güncelleyin. Bazen sizin göremediğiniz cevherleri gözcüler bu sayede fark edebilir. Ayrıca sizlere bu site vasıtası ile oyuncularınıza verdiğiniz antrenmanlar hakkında tavsiyelerde bulunabilir, gelişimleri için doğru ve azami fayda sağlayacak antrenman kombinasyonları önerebilirler.

Gözcü önerilerinden oyuncu kabul etme tavsiyeleri

İlk iki gözcü önerisinde açıklanan yetenek ve potansiyellerin sayısal toplamı 11 ve üzeri olup oyuncu 15 yaşında ise kabul etmenizi tavsiye ederim.

Örnekler;
• vasat yetenek - yeterli potansiyel 5+6=11
• zayıf yetenek - kaliteli potansiyel 4+7=11
• kötü yetenek - çok iyi potansiyel 3+8=11


İlk iki gözcü önerisinde açıklanan yetenek ve potansiyellerin sayısal toplamı 10 ise; varsa özel yeteneği ve varsa ortalama yetenek durumuna dikkat edilmeli. Bu durumda açıklanan bu iki mevkinin birbiri ile uyumlu olmasına da ayrıca dikkat edelim.

Aradığınız ilk iki gözcüden 16 yaşında önerilen oyuncuları hemen kabul etmeyin.
Şayet ilk iki gözcünün önerilerini kabul etmeyip son gözcünün önerisine bakıyorsak, üçüncü gözcü önerisini muhakkak kabul etmenizi tavsiye ederim.

Oyuncularınıza vereceğiniz antrenmanlar konusunda kararsız kaldığınız zaman forumda oyuncunuzun gözcü raporu ve son durumunu paylaşıp bu konuda tecrübeli hocalardan yardım istemekten çekinmeyin.

Antrenman verdiğiniz oyuncuları daha evvel oynamadığı mevkideki diğer bir oyuncu ile 89. dakikada pozisyon değişimi yaptırarak maçı antrenman bölgesinden farklı bir mevkide tamamlamasını sağlayın.

İyi oyuncu kabul etmede, bulmada şans önemlidir, şansınız bol olsun.

Saygılarımla
Ramazan

Daha fazla vaktinizi alıp, yavrucaklarınızdan ayrı kalmanızı istemem. :)
Zaman ayırıp, bu görüşmeyi yaptığınız için camiamız adına teşekkürlerimi sunarım.

2023-07-03 20:16:42, 958 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=23200]

 
Server 071