We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

עליית מערכי ה+אגף

מערכי התקפת מרכז + אגף (או בקצרה, מערכי ה+אגף) נמצאים בעלייה מתמדת בעונות האחרונות בדרגים הגבוהים בהאטריק. במאמר הזה אני רוצה לסקר איך נראים מערכים כאלו, למה הם כל כך טובים, ואיך אפשר להשתמש בהם בתור כלי יעיל בקבוצה האישית שלכם.

המאמן הלאומי של צ'ילה צריך היה לשחק נגד אנגליה בשלב השלישי של המונדיאל. בשלב השלישי יש 3 משחקים בלבד, משמע הוא רוצה להיות פייבוריט - מצד שני, הסגל האנגלי היה חזק במיוחד. סגל, חזק.

אנגליה הגיעה אחרי שנגנב לה תיקו בסיבוב הקודם על ידי קשר אזרי חזק (28207913), ולמדה את השיעור שלה. היא נודעה בבית בתור קבוצה שמסוגלת לעלות 3-5-2 לחץ עם ציונים טובים, ושחקנים חזקים שמתמודדים טוב עם קנס הכושר הגופני. ללחץ הזה הצטרף קשר הורס יוצא מן הכלל - אדי פרנה (438057258) - שחקן שנבנה במיוחד ובדיוק עלה בכושר משחק.

עם הידע הזה, מאמן צ'ילה היה צריך לייצר מערך בלתי אפשרי: מערך עם התקפות ששוברות בונקר, עם קישור שמתחרה ב3-5-2 האנגלי, ועם הגנה שתחסום את ההתקפה שיכולה להגיע אפילו ל15 במשחקים ממוצעים. אני מניח שזה לקח זמן, ובסוף, המאמן של צ'ילה מצא פתרון. ציוני דקה 0:

Chile - England (28383828)

הגנה1618.517
קישור13
התקפה12.2513.7517.75

(https://i.imgur.com/gC8eeAE.png)

בתמונה: מערך 3-5-2 מאוזן עם קיצוני שמאלי למרכז, מגן שמאלי למרכז וקשר ימני לאגף.

המערך פרץ את הבונקר מספיק טוב, ובסוף האנגלים הגיעו לקישור יותר נמוך מהצפוי. המאמן של צ'ילה הוסיף טקטיקה יצירתית כדי לקבל עוד מצבים נגד הלחץ, וניצח.

שתי הנבחרות עלו מהבית, אנגליה נפלה בסיבוב הרביעי וצ'ילה עוד מובילה בסיבוב החמישי, ואולי אפילו תגיע לגמר המונדיאל ותתחרה על גביע נוסף.


במעבר חד לקבוצות הפרטיות, האטריק התייעל מאוד בשנים האחרונות. קבוצות בעיטות נבנות טוב מבעבר, ורבות משתמשות בשמירות אישיות נכון. יש יותר נייחיסטים ושוערים מוצלחים, והרבה מאמנים בונים שחקנים מדויקים מתמיד לעצמם בסיבובי. ברקע, משתמשים פורשים והאינפלציה מתחזקת.

כשהידע לבניה נכונה נהיה פופולרי והבניה עצמה נהיית פרויקט ארוך שנים, קל לאבד את היתרון.

לכן, רציתי לסקר את הכלי הזה, מערכי +אגף לעומק. אני מקווה שמנג'רים חדשים יוכלו להשתמש במאמר הזה בתור התחלה להבנה מתקדמת של המשחק, ומנג'רים מנוסים ימצאו בו עובדה או שניים שלא הכירו. בתור התחלה -

מה הם מערכי +אגף?
מערכי התקפת מרכז + אגף (או בקצרה, מערכי ה+אגף) הם מערכים שמוותרים על התקפה באחד הצדדים על מנת להשיג יתרון בשאר המגרש. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהצבות כמו קיצוני למרכז, מגן למרכז, קשר לאגף או חלוץ לאגף. זה יכול גם לבוא לידי ביטוי ברמות - קש"אים עם יותר אגפים מבדרך כלל, או מגנים עם יותר עשייה מהרגיל. דבר אחד משותף: המערכים האלו מוותרים על התקפה אחת כדי לנצל את "עקרון הגבוליות".

עקרון הגבוליות
הרמות לא שוות בעיני המנוע. למשל, בין אם אעלה עם 2 או3 התקפה כשליריבה יש הגנה של 10, הסיכויים שלי להבקיע יהיו נמוכים מ5%. מצד שני, ההבדל בין התקפה 10 ל11 במקרה כזה יכולה להיות אפילו מעל ל10%.

התוצאה היא מצב שבו אם אחת הקבוצות משיגה יתרון, אפילו קטן, בכמה עמדות שונות - המנוע יהיה נדיב אליה. נדיב יותר מקבוצה שמשקיעה משאבים בסקטור יחיד. למשל, העדיפות הקלה בקישור של הקוסמים בדרבי של רחובות בשמינית גמר הגביע שהבטיחה יתרון למרות רייטינג נמוך יותר: (707721399)

ככל שרמה יותר גבולית - משמע, יותר קרובה לרמת היריבה - היא יותר משמעותית.

היתרון הזה הכי מורגש כשהרמות קרובות, אבל הוא נותר גם כאשר ישנם הפרשים משמעותיים - למשל, בשינויי התקפה מול בונקר.

המחיר
מערכי + אגף דורשים בניה פחות אפקטיבית מבחינת רייטינג, והצבות שתורמות פחות. כל הצבה("חץ") על המגרש גורמת לשחקן לתרום פחות ביעילות לרייטינג. מתייחס במילה לכך שלפעמים התרומה הנמוכה יותר מתוכננת מראש בבניה שונה, ואז הוא יתרום פחות משחקן אחר בלי הצבה; על כל מקרה, במקרה שלנו הצבת קיצוני למרכז תפגע יותר בציוני האגף מאשר היא תתרום לקישור: (17517965.8). זה מחיר שאנחנו משלמים במודע כדי להשיג יתרון גבולי - כי לפעמים ברייטינג יותר נמוך, הסיכוי לניצחון יותר גבוה. מערכי +אגף יעילים בעיקר כשיש לנו סיבה טובה לוותר על הרייטינג באגף החלש, ושהיתרון השולי יותר לשאר העמדות שווה יותר.

מערכי קישור + אגף
ב3-5-2 למשל, היתרון הגבולי יכול להיות בקישור ובהתקפה על חשבון רייטינג. קבוצות חזקות שעולות ככה כוללות את כפיר מליגת העל: (707903769). הרעיון הוא שהשגת יתרון גבולי בהתקפה מאפשר לפרוץ ויתרון גבולי בקישור מתרגם ליותר מצבים, מה שמאפשר יותר שערים בממוצע מהתקפה מאוזנת חסומה.

העקרון הזה תופס גם במערכים אחרים כמו 2-5-3 או 3-4-3, כמו ה3-4-3 שאיתו עליתי בצעירה נגד איראן. עליה מאוזנת לא הייתה פורצת את הבונקר האיראני - במקום, התמקדות במרכז ובאגף נתנה לנו יתרון בחוזרים בחוץ (קצת מצחיק לקרוא לזה יתרון, אבל אני סופר אותו בשביל הרצף. המשחק היה שקול במקום לרעתנו) (28039603).

מערכי קאונטר + אגף
והעקרון הזה תופס גם במערכי קאונטר! קצת יותר קשה לנצל את הגבוליות, כי במערכי קאונטר הקישור עובד קצת אחרת. בכל זאת, ויתור על התקפה אחת כדי לחזק יחסי הגנה-התקפה בשאר הסקטורים יכול להיות רווחי.

דוגמא לזה היא ה5-2-3 שלנו בגביע אסיה מול ערב הסעודית. במשחק הזה עלינו קאונטר נגד בונקר שלהם - ההצבות היו קשר התקפי וקיצוני התקפי באגף אחד, עם מגן הגנתי שלנו בצד השני. ההצבות האלו אפשרו לנו להגיע ל12 בהתקפות בדקה ה0 של המשחק, למרות בטחון יחסית נמוך. בזכות זה הצלחנו לפרוץ את הבונקר הסעודי, ולהשיג 3-0 ויתרון בחוזרים במשחק שאחרת היה שואף לעוד יותר תיקו. (28039458)

איך מנצחים מערכי +אגף?
אחד הדברים שנחמדים לגבי מערכי +אגף זה שאפילו אם היריבה יודעת שהם באים, קשה להתגונן מהם. לא מדובר על מערכי התקפה מהאגפים או התקפה מהמרכז שאפשר לצפות לגמרי מראש.

התקפת המרכז תהיה יחסית קבועה. אם המנג'ר היריב יודע שמערך כזה מגיע ויודע להעריך את יכולות הקבוצה שלי, הוא ידע לצפות בערך כמה תהיה התקפת המרכז שלי ויכול לנסות להשיג יתרון גבולי עליה. גם כאן זה לא פתרון מושלם, כי קבוצת ה+אגף יכולה לשחק עם התקפת המרכז דרך הצבות נוספות כמו קשרים התקפיים, או להפתיע את המנג'ר שמצפה להתקפת המרכז עם מערך התקפה מהאגפים.

היריבה יכולה לנסות לנחש את האגף, או יותר טוב, לשחק נגד האגף החלש. אם היריבה יודעת שבאגף אחד אתקוף עם 17 ובשני עם 7, היא יכולה לשאוף ל8 בשתי ההגנות. אחד המערכים שעובדים הכי טוב בצורה הזו הוא נורווגי, כי זה אחד המערכים היחידים שיכולים לוותר על הגנת המרכז בשביל רייטינג באזורים אחרים במגרש.

בסופו של דבר הדרך הכי טובה לנצח קבוצת +אגף היא להיות משמעותית יותר טוב ממנה - אם יתרון הגבוליות לא יתן לה מספיק, לא יהיה לה הרבה מה לעשות - מצד שני, זו תמיד בעיה (:

איך ליישם מערכי +אגף בקבוצה הפרטית?
אלו מערכים טובים למודעות כשהקבוצה נבנית. למשל, האם יש קשר או קיצוני שבנוי לשחק למרכז, או האם הקבוצה נפגעת במצב כזה? האם הקבוצה יכולה להציב קש"א, או שכל הקשרים שלה עם אגפים חסרי משמעות לחלוטין?

לפעמים אפשר לחשוב על זה כשבוחרים את השחקן, למשל, אולי עדיף עוד 2 רמות אגפים ורמת מסירה במקום רמת הבקעה לחלוץ, כדי שיוכל להיות מוצב לאגף במצבים מסוימים.

לקבוצה בנויה אפשר לקנות חיזוקים שמאפשרים כזה מערך. למשל, אפשר להתפשר על רמת האגפים של המגן הנייחיסט החדש אם הוא יהיה מוצב למרכז או הגנתי במערכי קישור +אגף או קאונטר+אגף בהתאמה.

סיכום
זה היה סיקור כללי על מערכי +אגף והיתרונות שלהם. יש עוד הרבה אלמנטים למערכים האלו כמו איך הם עובדים עם צפיפות, יעילות של יכולות ביחס לרייטינג, השפעה על התמחויות במנוע החדש עם פחות חשיבות לקישור, ועוד הרבה - אבל לבינתיים, אני חושב שזה משאב טוב להכניס אנשים לעניינים לגבי המערכים האלו. תודה רבה לרביב על סקאוטינג של עמדת קיצוניים/קשא"ים רצינית ביותר לניסויים האלו, ותודה מיוחדת מגיעה לאיילון שעבד איתי עד שהבנתי איך ליישם אותם נכון בצעירה :P, ובינתיים

אשמח לשמוע בתגובות כאן ובפורום - מה דעתכם על מערכי +אגף? האם הקבוצה שלכם בנויה אליהם כמו שצריך? איך יצא לכם להתמודד איתם?

תודה על הקריאה (:

2023-03-11 10:43:48, 362 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=23110]

 
Server 070