We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Valdeltagandet och Förbundskaptensrollen!

Valen till förbundskapten för senior- och U21-landslagen är i en fas där det svenska valdeltagandet, båda röstningsmässigt och kandidatmässigt är i en svacka. En svacka som givetvis inte är något positivt och som potentiellt kan påverka båda landslagen negativt i form av avsaknad av kandidater och i det längre perspektivet managers som faktiskt tränar svenska spelare mot de båda landslagen.

I denna artikel tänkte jag ventilera mina tankar kring varför så är fallet, vad vi skulle kunna göra för att öka valdeltagandet och min syn på hur man egentligen är en bra förbundskapten för något av våra landslag.

Rollen för de olika landslagen skiljer sig egentligen ingenting från varandra men att vara förbundskapten för den yngre generationen ger dig lite fler parametrar att ta i beaktning som t.ex det faktum att det finns en maximal ålder och hur många omgångar en spelare kan spela sett till dennes ålder. Detta i sin tur ger ytterligare en dimension till tänkte kring hur man ska hantera de 26 platser man har till förfogande i truppen samt att det potentiellt kan på verka hur man väljer att hantera stämningen i truppen.

Sveriges båda landslag är på uppgång. För inte alltför längesedan bärgade landslaget, med FWagner (11717916) i spetsen, sin första medalj på 10 år när EM-bronset bärgades för två upplagor sedan och nu i senaste VM-turneringen tog sig U21-laget, lett av jopesnope (36342), hela vägen till omgång fem (kvartsfinalrundan) där man föll med minsta möjliga måskillnadsmarginal då det bara skiljde ett enda mål vilket gav en väldigt hedrande fjärdeplats i mästerskapet då semifinalförlorarna delar på bronspengen.

Denna artikel behandlar förmodligen inte allt som finns att säga i dessa ämnen men tar i alla fall upp de delar som jag anser allra viktigast.

Några "bra-att-ha-länkar"
Sveriges seniorlandslag: (3000)
Sveriges U21-landslag: (3041)
Svenska HT-Landslagens fans (landslagsförbundet): (71619)

Den svenska communityn består i dagsläget av 6 793 aktiva lag med 6 475 aktiva användare där endast 318 (4,7%) lag är sekundärklubbar vilket gör oss till det tionde största landet i hattrick. Detta ger, i mitt tycke, ett väldigt bra underlag för högt valdeltagande. Tyvärr är så inte fallet och jag hoppas verkligen att den dåliga trend som idag finns kommer att vända.....

Röstningen går i dagsläget till enligt följande:

Om du har ett lokalt lag får du din första röst efter 1 säsong i spelet. Sedan får du en andra efter 5 säsonger i spelet, en tredje efter 10 säsonger och en fjärde efter 15 säsonger. Lokala lag kan på detta sätt få sammanlagt 4 röster.



Om vi backar tillbaka och kollar på de fem senaste valen för landslaget och sex senaste valen för U21-landslaget så är valdeltagandet enligt följande. Notera att valen till VM 31 & 32 för landslaget och till VM 30 & 31 för U-21 landslaget har det gamla systemet innan röstningen blev viktad.

Landslaget

VMAntal röster segrareAntal röster totalt
35768 1 976 (494)
341 7232 331 (583)
331 3892 456 (614)
32138242
31100199


U21-Landslaget

U21-Landslaget
VMAntal röster segrareAntal röster totalt
351 5292 136 (534)
341 1312 084 (521)
331 1652 455 (614)
321 0522 767 (692)
31133280
3066201


Om man bara tittar på dessa siffror så kan det se ut som att valdeltagande ökat något enormt för de tre senaste VM-turneringarna. Slår man ut totalsiffrorna på att alla som röstar har maximala fyra röster så är siffrorna inom parentes det totala valdeltagande där siffrorna såklart har en felmarginal. Fortfarande så ska siffrorna ställas emot det faktum att vi har 6 475 aktiva användare i Sverige och de gör deltagande i röstningarna väldigt, väldigt lågt.

Jag är medveten om att en viss andel bara loggar in sporadiskt, inte är aktiva på forumen eller inte har något större intresse för landslagen men att vi ska kunna få till ett högre valdeltagande känns som en långt ifrån omöjlig uppgift. Ett valdeltagande på mellan 10–11% är på tok för lågt och frågan är varför så är fallet.

En bidragande parameter är väldigt sannolikt intresset för landslagen, en annan att användare kanske inte ens vet att det finns landslag, en tredje att man kanske inte är inloggad nog mycket för att ens hitta till valsidan och en fjärde att många kandidaturer inte är särskilt matnyttiga. Kollar man enbart på de trådar som upprättas för valdebatterna i Sverigeforumet så är de sju senaste debattrådarna totalt strax över 1 100 inlägg. Drygt en full tråd med andra ord. Jämför detta med Italien som fyller sådär 4–6 trådar vid varje valdebatt.

Vad kan vi då göra för att öka valdeltagandet?
I min mening en väldigt svår fråga som kanske måste uppmärksammas av hattrick centralt då det inte bara är Sverige som har en tydligt lågt deltagande. I mindre länder gjorde hattrick för en tid sedan förändringen att även utländska managers med andralag får rösta men där rösterna då väger betydligt mindre än de lokala användarnas. Det är inte riktigt applicerbart på den svenska communityn då vi inte har så många andralag att tala om.

Valen uppmärksammas nu väldigt lite och forumdiskussionerna är inte vad de en gång var. Som det är nu så uppmärksammas valen genom en större blänkare på startsidan där sekreteraren informerar om det (vilket kan rätt snabbt kan klicka bort) samt med en liten notis under kalendern på samma sida där det står ” Säsong xx börjar i Sverige! Du kan också rösta i valet av en ny Förbundskapten. Slutligen har vi grupplottningen i de kontinentala mästerskapen.”. Känns lite fjuttigt kan jag tycka. Det är liksom ett landslag vi pratar om här. En större och veckolång stående notis om detta på kontorssidan hade varit bra för att uppmärksamma det ytterligare är väl det minsta man kan göra.

För mig personligen så är detta en jättesvår och jätteviktig fråga. Jag har varit med kring landslagen i diverse olika former mer eller mindre sedan jag började spela 2012 och ser det som en av de absolut roligaste delarna med hela spelet då det är ett betydligt högre tempo än i serie- och cupspelet, en annan hantering av de psykologiska parametrarna och andra begränsningar och möjligheter än annars. Jag tycker att det är väldigt synd att intresset är så lågt och önskar verkligen att detta kunde öka markant.

Även kandidaturerna till förbundskaptensrollen har på senare tid varit varierande vilket potentiellt kan vara en bidragande orsak till att valdeltagandet går ner. Det förekommer ett fåtal, sett till aktivitet under valperioden och att helt eller delvis uppfylla det man säger i sitt valtal och i sin valdebatt, riktigt bra kandidaturer samtidigt som det finns en skaplig uppsjö av kandidaturer där det sägs antingen väldigt lite eller ingenting alls vilket gör det svårt att skapa en bild av den personen, att veta om personen faktiskt skulle ta en eventuell förbundskaptensroll seriöst och lägga den tid och energi som krävs för att klara av de uppgifter som kommer med en förbundskaptensroll för något av våra landslag.

Vikten av ett bra valtal är av jättestor. Ett bra valtal ökar intresset för en specifik kandidat och kan potentiellt få fler managers intresserade av landslagen enbart tack vare ett välskrivet och sakligt valtal där det inte bara står ”jag har som mål att gå till slutspel” eller ”vi ska göra det här tillsammans”. Vikten av att vara aktiv i valdebatten är också väldigt stor. Är man inte aktiv där så blir ju intresset för den specifika kandidaten inte så värst högt.

Ett exempel från ett av det senaste valet för seniorlandslaget:
I senaste landslagsvalet hade samtliga åtta kandidater en egen valtråd i Sverigeforumet. Fyra av dessa personliga trådar hade endast ett inlägg medans en femte hade två inlägg, en sjätte hade fyra inlägg, en sjunde hade 18 inlägg och valsegraren hade 40 inlägg i sin personliga valtråd. Kliver man sedan över och kollar i valdebatten så var det fem kandidater som var helt inaktiva, en hade totalt 16 inlägg, en annan 27 och valsegraren 54 inlägg. Det visar ju rätt tydligt att aktivitet ger ett ökat intresse för en kandidat och det slutade med en valseger med 38,8% av rösterna på grund av ett valtal, en aktivitet och ett kunnande.

Detta för mig inte helt osökt över på rollen som förbundskapten.
Det finns garanterat många som tänker: ”Jag har inte kunnande nog för att vara förbundskapten”. Tänk inte så! Alla måste börja någonstans. Jag själv klev in som förbundskapten för landslaget med knappt fem år under bältet och jag ställde upp med förutsättningarna att jag aldrig haft rollen tidigare och att jag hade mycket att lära även om jag såklart hade en god grundkompetens gällande spelets delar. Jag lärde mig massor under min första mandatperiod som förbundskapten. Visst, jag gjorde mina tabbar och i slutändan så missade vi slutspelet och jag fick på vägen en del svidande kritik men det gav mig också självförtroendet att ställa upp igen och därefter gå två mandatperioder som förbundskapten för det som då var U20-landslaget.

Detsamma gäller egentligen för att involvera sig i landslagen på andra sätt också. Som ”vanlig diskuterande medlem”, som spelarscout, motståndarscout, att räkna på olika saker eller bara helt enkelt sluta upp i matchtrådarna och heja fram våra landslag till seger, ära och pokaler. Alla måste börja någonstans, det gäller bara att våga ta steget.

Vad krävs då för att vara en förbundskapten för något av våra landslag?
Grundkompetensen
Du ska såklart har grundkompetensen och veta hur hattrick fungerar med lagdelsbetyg, förmågor, uppställningar, specialiteter och så vidare.

Drivet
Du måste vara driven. Alltså – Du måste verkligen vilja vara förbundskapten med allt vad det innebär. Det ska diskuteras taktik, laboreras med uppställningar, scoutas motståndare, hantera prospektlistor, testa spelare m.m. Finns inte drivet och den riktiga viljan att vara förbundskapten så blir det oftast en halvmesyr och det blir sällan bra.

Tiden
Tro mig – Att vara förbundskapten tar tid. Med drivet så kommer också tidsåtgången. Att ha diskutera taktik, scouta både spelare och motståndare, ha kontakt med scouter och spelarägare, skriva matchtrådar etc tar en hel del tid. I alla fall till dess att du har hittat ett arbetssätt som passar dig. Därefter kan det fortfarande ta väldigt mycket tid även om alla processer har satt sig och du kan jobba med effektivt. Ju mer du kommer in i det desto roligare blir det (förhoppningsvis).

Samarbetsviljan
Jag vill tro att denna punkt är självförklarande. En hög samarbetsvilja är A & O.

Vinnarskallen
Även denna är nog rätt självförklarande. Hata att förlora och plocka fram det där enormt tjocka pannbenet.

Förmågan att kunna ta kritik, vara saklig och kunna ta snabba beslut

Dina beslut kommer, då och då, att ifrågasättas. Då är det viktigt att du vet hur du ska hantera kritiken, vara saklig i dina argument och kunna argumentera för din val som allt som oftast rör stämningsanvändning, uppställningsval och byten/ordrar. Alla mår bäst av att argumentationerna är just sakliga och att du som förbundskapten ser kritken och besvarar den på ett så bra sätt som möjligt. Om den tas emot på fel sätt så blir det hela inte så bra och stämningen rent generellt lär kunna hoppa ner ett par pinnhål.

De snabba besluten kommer att behöva tas mer ofta än inte. Hur välplanerad en vecka än är så kommer du att sitta där 19.43 och fippla med någon sista minutengrej med två minuter kvar till deadline. Det är mer en regel än ett undantag.

Nyttja den enorma kunskapsbank som finns
Kunskapsbanken kring landslagen är enorm och det finns så många som vill hjälpa till. Använd den kunskap och de resurser som finns tillgängliga. Det kommer att göra hela grejen både roligare, lättare och betydligt mer lärorikt. Du kommer att behöva de andra – att köra ett landslag som en enmansshow är fullt möjligt. Det är dock varken lika lätt eller lika roligt som att göra det tillsammans med en hel community.

Var inte orolig eller känn att du inte klarar av det!
Jag känner att detta är något som är värt att trycka lite extra på även om jag nämnt detta tidigare i denna artikel.

Om du känner att du har tiden, lusten, orken och allt annat ovanstående så råder jag dig att inte vara orolig. Alla måste börja någonstans liksom. Självklart är man nervös när man sitter där och ska ta ut ett lag och sätta den första uppställningen men communityn som jobbar kring landslagen är väldigt stark och kommer med bra input och hjälper dig mer än gärna framåt.

Du kommer att få med dig en väldig massa kunskap och nytänk som du kommer att kunna applicera i din klubblagsverksamhet och förhoppningsvis kommer du att känna att du vågar ställa upp på nytt och fortsätta vara involverad i landslagssammanhanget även om du inte är förbundskapten.


Jag tar gärna emot era tankar kring hur ni ser på valet, valdeltagandet, röstningen som helhet och vad vi kan göra för att öka det generella intresset för landslagen och därmed väldigt sannolikt även kandidaturerna och valdeltagandet i stort.

Detta är absolut inget facit utan mina högst personliga reflektioner över vad som krävs för att vara FK. Det finns garanterat andra managers som är eller har varit förbundskaptener som både vill lägga till och ta bort saker från detta resonemang.

2022-12-02 11:11:56, 378 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=23006]

 
Server 070