We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Att scouta för landslaget

Allmänt

Att scouta motståndare handlar i mångt och mycket om att underlätta för andra. Ska man scouta motståndare på LL nivå så är det många sidor att plöja igenom och därför är det skönt om en person gör jobbet och sedan delar med sig av det hela. Annars blir det en massa dubbeljobb, och dubbeljobbet växer exponentiellt med varje person som gör jobbet. Alltså är det även väldigt ineffektivt sett till tid. Det kräver heller inga förkunskaper, och det gör att FK har en massa tid till annat. Maila farmare eller ha ett liv i största allmänhet är två av många exempel.

När man scoutar motståndare finns det två bitar. Fakta och analys. Fakta är saker som uppställningsvanor eller motståndarnas stämning, medans analys är mer varför dom har dom uppställningsvanorna dom har eller varför dom har den stämningen dom har. Det viktigaste när man scoutar en motståndare är att få med den faktamässiga biten. Det är den biten som kan vara jobbig och framförallt tidskrävande för andra att plocka fram. Det är även den biten som kräver minst förkunskaper. Så när ni scoutar en motståndare så få med all fakta, och angående analysen gör ni som ni vill. Vill ni analysera en motståndare går det alldeles utmärkt, vill ni inte analysera går det bra med. Men jag rekommenderar att ni gör ett försök, blir någonting fel så säger vi till och det är inte mer med det. Alla inom landslagen har haft rejält fel minst en gång så det är ingen stor grej.

Nedan kommer en mall på sakerna jag brukar ha med.

Stämning

Här brukar jag bara kopiera in motståndarnas stämning och självförtroende. Kanske även våran egen stämning och självförtroende med. Det brukar inte finnas så mycket att analysera här, så jag kopierar bara in det och går vidare.

Uppställningar

Här kopierar jag in motståndarnas vanor. När jag analyserar uppställningarna brukar jag kolla två saker. Den första biten är vilka uppställningar dom har tillgång till samt i vilka situationer dom kan använda dom uppställningarna. Även vilka ungefärliga lagdelsbetyg dom uppställningarna brukar prestera. Typ att 4-5-1 ger ett starkt mittfält och försvar, men inget mittanfall för att ta ett exempel.

Den andra biten jag kollar är hur höga uppställningsvanorna är. Börjar uppställningarna vara nere på fenomenal vana så börjar det bli dags att spela uppställningen för annars riskerar man att inte kunna spela den uppställningen mer. Ibland är man okej med att släppa en uppställning, ibland inte. Är uppställningen nere på enastående vana så är det mycket viktigt att spela uppställningen nu om man inte ska tappa den, är uppställningen uppe på hög fenomenal vana är det mindre viktigt att spela uppställningen. Framförallt i slutet av ett kval/slutspel brukar det vara viktigt för motståndarna att hålla liv i sina vanor, vilket gör att dom ibland tvingas spela suboptimala uppställningar enbart för att ha kvar en vana. Så hur viktig är uppställningen som är nere på enastående vana, och hur villiga är man att spela upp den mot oss?

Överlag så brukar det ge ganska mycket att kolla vilka uppställningar motståndarna har vanor på, för vissa vanor är bättre än andra, och det brukar ge en hygglig bild av hur rutinerad en FK är med.

Spelschema

Här brukar jag kopiera in alla motståndarens matcher i googledocs/Excel/valfritt program för att göra kalkylark. Det lägger in datumen i en cell, och matcherna i en annan cell. Vilket gör det hela väldigt enkelt att bara kopiera cellerna som innehåller matchlänkarna. Att sitta och plocka bort datum och allt annat bjäfs tar väldigt mycket tid vilket man nu slipper.

När jag analyserar spelschemat så brukar jag fundera lite på hur motståndarna kommer att använda sin stämning. Möter dom gruppens strykpåse efter att dom möter oss lär vi få möta en normal. Möter vi gruppens strykpåse på våran hemmaplan och dom har en tuff match efteråt så lär vi få möta en TDL. Att läsa motståndarnas stämningsanvändande är en central del i att sätta taktiken på landslagsnivå (och även för klubblag), så det är viktigt att man framförallt diskuterar hur motståndarna tänker använda sin stämning.

Alla matcher är inte lika viktiga och vissa trepoängare är värda mer än andra. Alltså är det viktigare att vinna mot vissa lag än andra. Oftast för att man slåss om samma plats i tabellen och man vill “hänga av” dom. Ibland kan det även vara viktigt att vinna en specifik match för att man får motståndare att ge upp och nöja sig med att bli tvåa i tabellen, efter oss som ettor. Och därmed börjar man använda stämning mot andra lag än oss.

En annan sak att ta hänsyn till är att vissa lag kommer överens att spela TDL mot varandra. Och ibland tar man det steget längre och man spelar TDL mot varandra men även normal mot en annan motståndare. Det är med andra ord bra att fundera lite på vilka dealarna är i gruppen, och hur en deal påverkar en. Vet man att ett lag har en deal som går ut på att spela normal mot en själv så är ju en kontring/press ett bra vapen för att ta stinget ur ett mittfältsövertag för att ta ett exempel. Det kan även vara så att en deal gör livet surt för en annan motståndare, vilket öppnar upp för oss.

Spelare

Hattrick lägger in alla spelare på spelarsidan i bokstavsordning, vilket gör det svårt att se vilka positioner dom olika spelarna spelar på. Och det i sin tur gör det svårt att analysera vart motståndarna har sina starka och svaga sidor. Så när jag scoutar en motståndare så börjar jag med att sortera alla motståndarens spelare efter position. Jag plockar även in form, kondis och specialitet så att det ska bli enkelt att se om motståndarna har några svaga sidor i sitt spelarmaterial. Här är det viktigt att man är tydlig, framförallt med hur man formaterar spelarna. Det ska vara lätt att läsa och enkelt att se vilka spelare som är aktuella och vilka som inte är det.

När jag sedan analyserar spelarmaterialet så brukar jag kolla hur det ser ut lagdel för lagdel. Har dom fem innrar i truppen och tre av dom är i bra form eller sämre så är det nog osannolikt att man mittfältssatsar. Har motståndarna två målisar i truppen och där båda är i dålig form är det sannolikt att man antingen satsar på mittfält eller tar in en ny målis i truppen. Osv

Det ska även sägas att fom på landslagsspelare är väldigt viktigt. Man spelar ogärna spelare i ypperlig form, och bra form är mer eller mindre ospelbart. Undantaget är om det föreligger några extrema omständigheter, typ att alla andra alternativ har ännu sämre form eller är skadade. Eller att ens trupp är nästan full.

Det finns 26 platser i en landslagstrupp, och man kan ta in 26 spelare utan att det får några direkta konsekvenser. Men om man har fyllt upp truppen så innebär det att man inte kan plocka in fler spelare vilket är negativt om man får skador eller en kris med formen. Man kan sparka spelare, men då kostar det stämning. Hur mycket stämning man tappar på att sparka någon beror på spelarens trevlighet. Alltså försöker man hålla nere truppstorleken så mycket det går. Ibland är det värt att ta ut spelare inför en match, ibland inte. Det beror oftast på hur många trupplatser man har över samt hur många matcher man har kvar. 26 spelare i truppen inför en VM-final är inga problem, 26 uttagna spelare till första matchen i ett VM-slutspel är ett problem däremot. Så har man plats i truppen att ta ut fler spelare?

När jag analyserar motståndarnas spelare brukar jag försöka ta deras uppställningar och sätta ihop en startelva av deras spelare med just den uppställningen. Det brukar ge en bra bild över deras starka och svaga sidor. Och ffa hur mycket dom är tvungna att kompromissa med formen för att få ihop vissa uppställningar.

Ovanstående saker brukar jag vilja få med. Men det finns andra saker man kan kolla med. Som…

* Man kan kopiera in motståndarnas matcher och sätta uppställning/taktik/inställning bredvid matchen så att det blir lättöverskådligt. Man ska inte behöva gå in på motståndarnas alla matcher, utan man ska kunna läsa ett foruminlägg och se det där väldigt snabbt.

* Man kan kolla motståndarnas FK för att se hur länge hen varit FK. Är det en grön FK kanske hen gör ett gäng nybörjarmissar, är det en rutinerad räv kan man nog räkna med att man inte får något gratis. Att kolla staben är även det vettigt då det kan finnas rätt många rutinerade rävar i staberna med.

* Att läsa på deras forum kan vara intressant. Man brukar få en rätt bra bild av hur motståndarna resonerar genom att läsa där. Många brukar även vara (lite för) generösa med vad dom delar med sig av där vilket gör det mycket enklare för oss att sätta taktik.

Sedan finns det mycket mer man kan kolla angående motståndarna, men det här brukar vara det viktigaste och det som ger störst påverkan på utgången av matchen imho.

2022-04-19 13:42:10, 547 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=22746]

 
Server 071